duminică, 14 martie 2010

CE FACEŢI VOI PENTRU STAT ?de Violeta Fotache http://www.jurnalul.ro/stire-observator/bilant-la-penitenciare-fara-bagheta-magica-538374.html

Bilanţ la penitenciare fără baghetă magică .
Bătăile între deţinuţi au fost de două ori mai multe anul trecut faţă de 2008, trei telefoane mobile din patru ajung la deţinuţi, clanurile îşi controlează afacerile din penitenciare, iar problemele din sistem băgate sub preş sunt arhiva fostului SIPA şi criminalitatea. Acestea sunt câteva dintre concluziile bilanţului de activitate pe anul trecut a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

În 2009 au avut loc 573 de bătăi între deţinuţi soldate cu vătămări corporale, faţă de 421 în 2008. 25 este numărul gardienilor agresaţi de deţinuţi, cu unul mai mult decât în 2008. Unii directori de închisori prezenţi joi la şedinţa de bilanţ au precizat că această creştere a violenţei între deţinuţi este generată de relaxarea măsurilor de siguranţă din penitenciare o dată cu introducerea sistemului de executare pe regimuri, dar şi de sporirea drepturilor acordate celor închişi. Alţii susţin însă că cifrele mari apărute acum se datorează raportării oricărei agresiuni, spre deosebire de anii trecuţi când erau raportate doar bătăile cu urmări grave.


TELEFOANELE, PROBLEMĂ GRAVĂIntraţi în posesia unui telefon, deţinuţii pot coordona din închisoare infracţiuni, răzbunări sau afaceri, a spus ieri directorul general al ANP, Ioan Băla. Aproximativ 7.300 de telefoane mobile au fost descoperite în 2009 în posesia deţinuţilor din România, doar 2.700 de astfel de aparate fiind depistate de gardieni la controalele de la intrarea în închisori. Telefoanele sunt ascunse în pachete, în produsele alimentare sau pur şi simplu aruncate peste gard. Penitenciarele "fruntaşe" la aparatele aruncate din exterior peste gardul închisorii sunt Penitenciarul Rahova, Jilava, Giurgiu şi Mărgineni. Directorul ANP a admis existenţa unor "clanuri" care îşi controlează afacerile din închisoare, exemplele fiind clanul Cămătarilor la Bucureşti, al Cocalarilor la Jilava şi Giurgiu sau al Cordunenilor la Iaşi şi Bacău. O rezolvare a problemei telefoanelor ar fi radarele de bruiere a semnalului GSM, dar, până să emită un proiect de lege, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că are nevoie de analize clare ale fenomenului şi ale implicaţiilor existente atât din punct de vedere al respectării drepturilor omului, cât şi din punct de vedere al sănătăţii deţinuţilor, angajaţilor din penitenciare sau celor care locuiesc în apropierea locurilor de detenţie. Un alt element de care trebuie să ţină seama sunt telefoanele introduse special în închisori care servesc la monitorizare şi folosirea informaţiilor în anchete penale. Proiectul de lege ar putea fi gata până la sfârşitul acestui an, a anunţat ministrul. Predoiu le-a cerut directorilor de închisoare să îmbunătăţească rapid condiţiile de detenţie, chiar dacă au un buget de austeritate, pentru a preveni condamnări la CEDO. "Trebuie să ameliorăm condiţiile de detenţie. Vin din urmă condamnări la CEDO de la sfârşitul anilor '90 sau începutul anilor 2000", a spus ministrul Justiţiei.


ARHIVA SIPA ŞI CRIMINALITATEA, PROBLEME "BĂGATE SUB PREŞ"Ministrul Predoiu a identificat arhiva fostului SIPA şi criminalitatea drept cele mai importante probleme ale sistemului penitenciar, despre care a precizat că reprezintă "chestiuni lăsate în urmă, băgate sub preş". "În sistemul penitenciar trebuie să avem toleranţă zero la orice nerespectare a legii. Aveţi un patrimoniu important pe care trebuie să-l gestionaţi cu mare grijă. Fără risipă, fără corupţie", a spus Predoiu. El a subliniat că arhiva SIPA nu a fost niciodată inventariată integral. "A avut loc un inventar, dar a fost oprit. Vom elabora cadrul normativ, vom finaliza inventarierea documentelor, în prezent sigilate, şi îmi doresc să ajungem cât de repede se poate la o soluţie finală. Este o problemă pe care am preluat-o nerezolvată şi vreau s-o rezolv în mandatul meu. Vom avansa curând un act normativ pentru a rezolva problema arhivei SIPA", a spus Predoiu. Reamintim că arhiva SIPA a fost în centrul unui scandal în urmă cu câţiva ani, când fostul Monica Macovei, ministru al Justiţiei, a fost acuzată public că a folosit informaţii obţinute din documentele respective pentru a influenţa unele decizii politice şi pentru neutralizarea unora dintre adversarii reformelor sistemului judiciar propuse de ea. Pentru folosirea SIPA în scopuri ministeriale a fost bănuit şi un alt ministru de Justiţie, Rodica Stănoiu. De folosirea informaţiilor adunate de fostul serviciu secret al justiţiei în alte scopuri decât cele pentru care a fost creat SIPA s-au plâns de-a lungul timpului mai mulţi magistraţi, sub protecţia anonimatului, dar niciodată nimeni nu a formulat o acţiune în justiţie.


SFATURI PENTRU DIRECTORII DE PENITENCIAREMinistrul le-a recomandat directorilor să citească despre management, să fie proactivi şi inventivi. "A fost foarte greu în 2009, va fi foarte greu şi în 2010, dar nu vă mai gândiţi la ce face statul pentru dumneavoastră, la ce fac sistemul, bugetul pentru dumneavoastră, cu bagheta magică. Nu există baghetă magică, nu trebuie să abandonăm planul aspiraţional şi trebuie să-l adaptăm la condiţiile actuale. Cu bani, oricine poate să facă foarte multe lucruri, managerii adevăraţi sunt cei care rezolvă probleme în condiţiile date, nu în condiţii perfecte", a spus Cătălin Predoiu.
de Violeta Fotachehttp:// www.jurnalul.ro/stire-observator/bilant-la-penitenciare-fara-bagheta-magica-538374.html12 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant finalul , ne lasa fara cuvinte .
Vorbe mari domnule ministru,vorbe mari . Incercati sa ne dati si ceva solutii pentru a iesi din criza , daca nu le aveti spuneti aceste vorbe mari detinutilor , dar incercati sa faceti asta in timp ce va aflati intr-o vizita intr-unul dintre penitenciarele patriei .

Anonim spunea...

Un cetatean oarecare daca a fost trimis in somaj ce face ; isi pune in gradina tot felul de legume pe care le ingrijeste ca sa aiba ce sa puna pe masa la copii iar cu baniii care ii are isi plateste utilitatile asa trebuie sa faca si un director de penit sa lucreze pamint cu ppl sa scuteasca mincarea care nu este ieftina. Oare nu le este rusine la unii directori sa achizitioneze VARZA radacinoase, cartofi, muraturi si ei sa semene ORZ(pe terenul unitatii)in cazul cand ei nu mai au GAZ sant de rasul lumii.

Anonim spunea...

Sa-l intrebam pe domnul ministru, ce face el pentru noi...da ,da,pentru noi,nu pentru hoti.
Va spun eu....nu prea multe ,el conduce magistrati si are in responsabilitate si niste puscariasi....lucratorii din puscarii vai de mama lor .

Anonim spunea...

Mi se pare mie sau ministrul Predoiu seamana cu Napoleon.....si el vorbea frumos . Oare el vorbea cu ssssss ?

PRIMEJDIA spunea...

NU stiu altii cum sunt, dar cand ma gandesc la faptul ca multora le lipsesc cei 6-7 ani de acasa nu pot sa stau fara sa imi expun macar doleantele.
Astazi de dimineata(15.03) proaspat intors de la bilantul ANP, DOMNUL DIRECTOR TUGMEANU DAN, a dorit sa ne informeze printre primi de ceea ce sa discutat la bilant, atat bune cat si rele.
Pana aici totul OK, dar nu stiu cati dintre cei prezenti a sesizat un lucru, ce-i drept minor dar lipsit de cele mai bune maniere de bun simt si de cei 6-7 ani de acasa. De 15-17 ani decand bota era loctiitor si ulterior director, Mara nu a intrat niciodata dupa el. mai mult decat atata imi aduc aminte si ma bufneste rasul cand pentru orice rahat cand eram adunati in club ca oile in tarc, Mara se precipita si isi punea argatii pe la usi sa vada cand apare Bota sa nu cumva sa intre in club si sa nu fie pe faza sa-i dea raportul, mult mai mult decat atat repeta in gand sa nu cumva sa uite vreo virgula sau sa nu-si schimbe intonatia.
Astazi MINUNE MARE a intrat dupa DOMNUL DIRECTOR ba mai mult decat atat intrerupand oarecum relatarile acestuia.
JENANT sau RUSINICA domnule Mara. Pacat ca nu aveti demnitate si putere de a trece acest impas care va copleseste enorm, DAR ne-o cere-ti noua in fiecare zi, de la portul caschetei la tinuta de serviciu la prezentarea raportului cand veniti pe sectie sau in control cica pe la Pl.
JENANT, inca odata JENANT. daca eram in locul DOMNULUI DIRECTOR va scoteam afara, dar dansul are CARACTER, MARE CARACTER.
Si in CONCLUZIE daca NU va puteti obisnuii cu acest lucru vorba cantecului LASA-NE, LASA-NE.
P.S. sau RECOMANDARE
Are nevoie Tololoi de ofiteri destoinici pentru paza obiective strategice. GO PLANET...pa

Anonim spunea...

Va asteptam in unitati domnule ministru sa vedeti si domnia dumneavoastra REALITATEA din penitenciarele patriei, pe care poate ati uitat ca le aveti in subordine.
La DEVA primar este inca un PNL-ist, asa ca va asteptam cu drag.

Anonim spunea...

DA, ai dreptate PRIMEJDIA, am asistat si eu la acest moment. Am asistat si chiar am discutat pentru cateva momente cu colegii despre acest lucru.
Nu ai ce sa le ceri, atata pot si asta ne-au aratat-o pentru a nu stiu cata oara.
Apropo astazi cand am fost convocati in club pentru a ni se prezenta membrii comisiei de control, s-a simtit si a stat in banca a III-a acolo unde de fapt ii este locul dar isi freca mainile si rabufnea in sine.
In rest sa speram ca ne vom descotorosi cat de cuarand de aceste ultime spacimene, sa ne putem desfasura activitatea asa cum trebuie si cum stim noi mai bine.

SPERANTA spunea...

Ar fi mai interesant daca dl Predoiu ne-ar raspunde tot el la intrebarile care vor fi puse de el, cu ocazia peregrinarii prin penitenciarul Barcea!D-le Predoiu,la intrebarea dv cinica,eu unul va raspund cam asa:
-indur mizeria la care ma supune voit statul;
-imi fac serviciul constincios;
-platesc statului toate obligatile ca cetatean al acestui stat;
-astept prin OUG-uri sa vad cum nesimtitul de stat imi da drepturile in n transe!
-rezist in fata statului sa vad cum acesta incalca voit drepturile mele de cetatean roman,consfintite prin Constitutie!
Si atunci d-le Predoiu te intreb si eu,un cetatean al Romaniei la fel ca si dta?- TU CE FACI PENTRU STAT? IN AFARA DE A TE MUTA DE LA UN PARTID LA ALTUL SUB TITULATURA DE INDEPENDENT.
CE ATI ACORDAT SISTEMULUI PENITENCIAR,IAR ACESTA NU A REACTIONAT?IN 20 DE ANI STATUL A CONSTRUIT 2-3 PENITENCIARE NOI IN REST TOATE CELELALTE SUNT NISTE ASEZAMINTE INFECTE,CAT DESPRE TRANSMITEREA DE BOLI DE LA DETINUTI LA CADRE NU ARE ROST SA MAI AMINTESC!
DAR VA PLACE CA MUCEGAIUL SI IGRASIA SUNT ACOPERITE CU LAVABIL,IN CEL MAI BUN CAZ!

Anonim spunea...

SPERANTA
17 martie 2010, 13:54

Interesant comentariul tau.
Si mai interesant ar fi daca domnul ministru ar raspunde la intrebarile puse de tine. Oricum te mai asteptam cu comentarii sau,de ce nu, cu un articol pe care sa-l publicam.
( sivbarceamare@fsanp.ro )

SPERANTA spunea...

Pentru Nic
Toate comentarile sunt interesante!Eu, doar am adaugat un ul in plus.Astept sa i-au parte la mitingurile facute cei drept, doar de FSANP!
Ce regret cel mai mult,este faptul ca membrii din SIV nu sunt pe aceeasi lungime de unda,nu vor sa fie uniti si existenta merelor stricate in acest sindicat,caruia ii putem totusi multumi ca in ultima perioada de timp vechea conducere a lasat deoparte capraria si a incercat sa fie aproape de agenti "intelegandu-le" problemele umane si colegiale,cei drept uneori!

Anonim spunea...

Oare daca Mara ar fi fost numit director ar fi acceptat sa nu i se dea raportul sau sa nu fie intampinat?
Sau poate ce facea inainte ii era impus si nu vrea sa ne spuna.
poate nu era vointa lui si de aceea de aceasta datya a procedat ca atare.
Voi ce parere aveti.

SPERANTA spunea...

Pentru cat este de increzut si il cunoastem bine cu toti,intrebarea ta este retorica!
DAI ROMANULUI FUNCTIE SI II VEZI CARACTERUL,in cazul lui mara...

 
;