vineri, 7 mai 2010

Comitetul de Criză .

07.05.2010
COMUNICAT


Toate confederaţiile sindicale au constituit comitet de criză
şi cer preşedintelui să medieze între partea sindicală şi GuvernConfederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală “Meridian” în urma declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, au decis, astăzi, constituirea unui COMITET de CRIZĂ.

Având în vedere modul defectuos în care Guvernul a înţeles să respecte şi să acţioneze în privinţa dialogului social structurat, în cadrul primelor acţiuni iniţiate de comitetul de criză toate cele cinci mari confederaţii sindicale au solicitat preşedintelui ţării, ca reacţie la discursul prezentat în seara zilei de joi, 6 mai, stabilirea de urgenţă a unei întâlniri la care să participe şi primul ministru, înaintea plecării delegaţiei FMI, deci a finalizării unui acord cu Fondul Monetar InternaţionaI.
Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală “Meridian” au cerut preşedintelui să-şi exercite atribuţiile constituţionale de mediere între partea sindicală şi partea guvernamentală.
Toate cele cinci confederaţii sindicale sunt, de altfel, decise să sesizeze toate organismele sindicale europene – Confederaţia Sindicală Internaţională, Confederaţia Europeană a Sindicatelor precum şi Organizaţia Internaţională a Muncii – asupra modului în care se încearcă rezolvarea situaţiei grave prin transferarea poverii crizei pe umerii lucrătorilor, pensionarilor şi categoriilor defavorizate din România.

Până la rezolvarea situaţiei conflictuale apărute, Comitetul de Criză al celor 5 confederaţii sindicale, a decis ca o primă formă de protest retragerea reprezentanţilor sindicali din toate organismele tripartite.

Luni, 10 mai, sunt programate întruniri ale tuturor federaţiilor pentru a se decide calendarul şi modul optim de aplicare a acţiunilor comune stabilite în cadrul primei întruniri a comitetului de criză: miting şi grevă generală.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală “Meridian” speră să evite, prin toate aceste acţiuni, şi altele care se vor adopta în funcţie de evoluţia situaţiei, escaladarea tensiunilor sociale, similare celor din Grecia.


-------------------------------------------------------------------------------------
SCRISOARE DESCHISĂ
Preşedintelui României
Domnului Traian BăsescuDomnule Preşedinte,

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală “Meridian” au luat act de măsurile drastice anunţate în seara zilei de joi, 6 mai.

Toate măsurile grave anunţate şi asumate de dumneavoastră în numele Guvernului, respectiv: scăderea veniturilor salariale în sistemul public cu 25%, tăierea masivă a subvenţiilor pentru agricultură, reducerea ajutoarelor sociale, reducerea cu 15% a pensiilor, pe fondul neanunţării unor măsuri eficiente pentru reducerea evaziunii fiscale, pentru combaterea corupţiei, a reducerii economiei gri, a relansării economice, precum şi eşuarea dialogului cu Guvernul României, demonstrează haos şi neputinţă.

Domnule Presedinte,

Vă solicităm stabilirea de urgenţă, înainte de finalizarea înţelegerii cu FMI, a unei întrevederi pentru medierea conflictului social dintre Guvern şi mişcarea sindicală pe măsurile propuse, în vederea evitării unor tensiuni sociale ce pot degenera în situaţii conflictuale similare celor din Grecia.
Bogdan Iuliu HOSSU Marius Petcu
Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” CNSLR - Frăţia

Iacob Baciu
Confederaţia Sindicatelor Democratice din România

Dumitru Costin Ion Popescu
Blocul Naţional Sindical CNS „Meridian”

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cred că a sosit întradevăr momentul ca sindicatele să acţioneze ca un tot unitar, indiferent din care tabără facem parte sau chiar dacă nu facm parte din nici o organizatie,ofiţer sau agent,acum mai mult ca nici o dată trebuie să dăm dovadă de unitate,de înţelepciune şi chiar dacă nu avem putere decizională,prin sprijinul şi răspunsul prin actiune la cererea sindicatelor să demonstrăm că suntem capabili şi suntem în stare să ne apărăm interesele nu numai pe plan local,unde nu contest că sindicatul a avut un rol activ,dar adevărata luptă în opinia mea acum se dă, acum când e vorba de copii noştrii,de familiile, de viitorul nostru al tuturor,subliniez al tuturor -mari şi mici-destepti sau mai putini destepti-urâti sau frumoşi, acum e momentul să răspundem cu tărie şi cu verticalitate dar în primul rând cu solidaritate.A SOSIT MOMENTUL ACŢIUNII. ACUM SE VĂD CARACTERELE PUTERNICE. LA LUPTĂ. Luci F.

Anonim spunea...

Stimate coleg,te asigur ca vom actiona cu fermitate in aceasta situatie grea. Deocamdata nu este nimic batut in cuie e doar la nivel declarativ totul. In functie de rezultatele intalnirii de duminica dintre presedintii confederatiilor sindicale si presedintele tarii ,vom forma un plan de actiune . Poate nu stii ca sindicatul nostru a participat si anul trecut la marele miting al bugetarilor si a avut o pozitie clara atunci,alaturi de marea familie F.S.A.N.P. ,asa vom face si acum .

Ai mare dreptate cand spuneai ca trebuie sa actionam ca un tot unitar ,asta credem si noi .Vom vedea ce se va intampla.
Din pacate imi vin in minte vremurile cand noi pichetam Ministerul Justitiei iar unii colegi de-ai nostri, care faceau parte din alta structura sindicala ,lucratori in penitenciarele din Bucuresti,treceau cu autobuzele pe langa noi si nu faceau nimic sa ni se alature,desi atunci am ragusit strigand si pentru drepturile pe care si ei le-au dobandit ulterior. Sa speram ca de data asta va fi altfel.
Oricum daca esti cine cred eu si cine te semnezi,te astept sa ni te alaturi si sa colaboram ,stiu ca poti .
O zi frumoasa si un viitor mai putin sumbru.

Anonim spunea...

STIMATI COLEGI, lideri de sindicate este vremea sa ne solidarizam mai profund ca niciodata.
De ce sa suportam NOI toate aceste esecuri ale proastei guvernari si sa platim politele acestora in fata FMI.
Atata timp cat exista o multime de agentii care au cate 2 directori, unul pus politic altul care a castigat in instanta si care sunt platiti amandoi pe bani publici, atata timp cat Guvernul arunca cu bani publici in stanga si dreapta fara nici un rost si fara sa realizeze ceva concrect, si exemplele pot continua ma intreb DE CE trebuie sa suportam noi acest lucru.
Ne intoarcem inapoi in 1400-1500 cand plateam tribut turcilor. Suntem in 2010 si platim tribut FMI pentru neputinta acestui Guvern. Nu cred ca meritam acest lucru.
In Grecia o pensie minima era 650 euro si vedeti ce se intampla, salariul mediu era undeva la 1900-2300 euro.La noi abia ca ajunge un salariu bunicel la 560-600 euro si din asta vor sa mai taie, iar de pensii ce sa mai vorbesc.
Sa actionam cu fermitate in aceasta situatie grea si sa gasim impreuna solutii si NU compromisuri.
EXEMPLE
1. salariile ce depasesc 3500 sa fie impozitate mai aspru.
2. veniturile din loterii si jocuri de noroc sa fie impozitate cu 50%
3. sa scada nr de directori adjunctii din institutii care si asa sunt platiti degeaba,s.a.m.d sunt multe gauri mari care trebuie reparate.
DOAMNE AJUTA !

Anonim spunea...

Cum poate Guvernul sa decida asa ceva. Cu totii avem rate la banci si suntem indatorati la maxim, cum vom reusii sa ne platim datoriile, si acestea le-am facut sa ne putem descurca nu sa huzurim pe nu stiu unde. Am facut credite la banci sa ne platim datoriile fata de stat care cresc zilnic, sa putem duce o viata decenta, sa ne cumparam medicamente, sa ne acitam taxele si impozitele.
Noi nu am incheiat contracte de miliarde de euro, si nu am cheltuit fara chibzuinta banu' public urmarindu-ne propriile interese, NOI am contribuit prin taxe si impozite la buget.
DE CE nu s-au tinut de cuvant in legatura cu salariul maxim de 4800 RON, cate sunt peste si fara justificare.
SA VA FIE RUSINE vreti sa ne condamnati la moarte?

 
;