joi, 6 mai 2010

" Mandra-i corabia , mester carmaciul "Fondul de salarii al bugetarilor se va reduce cu 25% de la 1 iunie şi chiar şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%, a anunţat Traian Băsescu în această seară, în cadrul unei conferinţe de presă.

De la 1 iunie se vor reduce veniturile bugetarilor cu 25%, iar până la finalul anului şefii din sectorul de stat vor avea ingrata datorie să îi aleagă pe cei care trebuie să rămână fără locuri de muncă, a precizat preşedintele.

Acestea nu sunt singurele veşti proaste pe care preşedintele le-a anunţat după discuţiile cu reprezentanţii FMI. O reducere a pensiilor cu 15% este previzibilă, a mai sus Băsescu, şi tăierea masivă a subvenţiilor.


Traian Basescu :" Pe data de 4 mai, la ora 12. 00, m-am întâlnit cu primul ministru, cu guvernatorul BNR şi cu specialişti ai BNR. Tot pe data de 4 mai, la 17.00, m-am întâlnit cu FMI. Pe data de 5 mai, m-am întâlnit cu prim-ministrul, cu guvernatorul şi cu mai mulţi miniştrii. Pe data de 5 mai, m-am întâlnit cu prim-ministrul, cu guvernatorul şi cu mai mulţi miniştrii. Azi de dimineaţă, la 9.30 cu liderii partidelor din Coaliţia de la Guvernare. Şi la 14.30 cu reprezentanţii FMI.

În ceea ce priveşte economia sunt semnale pozitive, dar aştept şi semestrul doi.

Am sesizat că se atribuie soluţii unor anumite instituţii, ba FMI-ului, ba UE .Vreau să ştiţi că de la bun început, că atât echipa FMI, a BM, cât şi Guvernul au avut două variante în vedere. Prima a neîncrederii: TVA de la 19% la 24%, şi cota 16% la 20% şi reducerea cu 20% a salariilor bugetarilor, pentru a ne încadra în deficit de 6-7%. A doua variantă a fost cea a încrederii, în care Guvernul să-şi continue măsurile.

Pe varianta a doua, varianta încrederii în capacitatea Guvernului şi a instituţiilor statului român de a se merge pe reformă se va merge şi în scrisoarea ce se va trimite şi în memorandumul care se va semna şi care va predeve se va merge pe reducerea cheltuielilor bugetare. Vreau să ştiţi că prima variantă era aceea în care în care aparatul bugetar trasmitea pe umerii economiei reale sarcina lui de supravieţuire.

Creşterea atât de puternică a fiscalităţii ar fi însemnat blocarea şansei se redresare rapidă a economiei în 3-4 luni. Nu este o reţetă uşoară, dar este necesară pentru că în momentul de faţă în economia reală lucrează maximum 3 milioane de oameni şi ea s-a restructurat puternic în 2009. Cel care nu a reacţionat a fost statul. Statul arată ca un om gras care s-a căţărat în spatele economiei, ca un om subţirel.

Principalele axe pe care Guvernul şi delegaţia FMI vor discuta şi pe care mi le asum şi eu:

* Reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%. Până la sfârşitul anului, şefii de instituţii trebuie să facă selecţia, astfel încât în 2011 salariile să poată reveni la suma de acum. Această măsură se va lua de la 1 iunie. În privinţa salariilor fac o menţiune: inclusiv salariul minim pe economie va scădea cu 25%. Guvernul va plăti diferenţa care este sub salariul minim de 600 de lei. Referitor la reducerea anvelopei salariale cu 25% se aplică şi administraţiei centrale şi celei locale.
* Pensiile: Guvernul îşi menţine transferul de 1,7 miliarde de euro la Fondul de Pensii. Ar mai fi nevoie de 500 de mililoane de euro, dar Guvernul nu îi are. Este posibilă o reducere cu 15%.
* De asemeni, e posibilă o reducere masivă a subvenţiilor. Vă dau ca exemplu sistemul de încălzire din Bucureşti cu subvenţii masive de la Primăria Capitalei şi de la bugetul de stat. Subvenţiile globale vor fi sistate şi se vor acorda doar celor care au nevoie de ea, cetăţeanului care are nevoie.
* Ajutorul de şomaj se reduce cu 15%.
* În România funcţionează 16 programe sociale, de la acordare de Pamperşi, la venitul minim garantat. Ele sunt cumulate de unele persoane care preferă să nu se ducă la muncă. Toate cele 16 programe sociale vor fi reanalizate şi regândite.

Aş vrea să menţionez că acest program era inevitabil: programul de reducere al cheltuielilor de stat, precum şi de reducere a cheltuielilor sociale. Cheltuielile sociale reprezintă 12% din PIB, ceea ce înseamnă peste 35% din bugetul de stat. 27% reprezintă salariile bugetarilor din buget. Per total, reprezintă peste 62% din buget. Şi ne mai întrebăm de ce nu avem bani de şcoli.

Constatăm că venitul mediu în bugetul de stat este 31% din PIB, iar cheltuielile bugetului de stat sunt de aproape 40%, ceea ce înseamnă că trebuie să completăm de undeva: reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar şi a celor sociale.

Vor mai fi şi alte măsuri pe care trebuie să le ia Guvernul cum ar fi unele modificări la Codul Muncii.

Va veni o zi în care să discutăm şi subvenţiile în agricultură. Îi atenţionez pe reprezentanţii agricultorilor care se plimbă pe la televizor în ceea ce priveşte evaziunea. Acest lucru nu mai poate continua.

Şansa României asta este dacă restructurăm cheltuielile acum, dacă punem capăt evaziunii şi contrabandei. Am atenţionat membrii Guvernului că aceste sarcini le revin ministrului Vlădescu şi ministrului Blaga.

Un subiect pe care nu l-am discutat cu FMI, ci doar cu Guvernul, este modificarea rapidă a legislaţiei achiziţiilor publice. Am discutat cu FMI şi cu Guvernul despre o mai mare transparentizare a licitaţiilor publice. Dacă măsurile pe care le-am precizat se iau, se creează resursă financiară pentru câteva priorităţi majore: plata datoriilor statului către firma este prima şi cea mai importantă.

O altă plată care trebuie făcută urgent este plata datoriilor spitalelor. Sumele care vor mai fi economisite vor fi folosite pentru susţinerea proiectelor cu fonduri europene şi altor proiecte menite să ajute IMM-urilor.

Nu în ultimul rând, procesul de descentralizarea trebuie accentuat masiv.

Atunci când vorbim de reducerea salariilor din sistemul bugetar central şi local nu mă refer la cheltuielilor spitalelor şi şcolilor. Mizez pe solidaritatea măcar a oamenilor politici din arcul guvernamental. Alternativa la acest program este introducerea imediată a creşterii fiscalităţii pentru a aduce bani la buget. Orice calcul ne arată că în zona pensiilor mici, toată pensia se duce pe coşul zilnic şi plata utilităţilor. O creşterea a TVA-ului le-ar fi afectat la fel de mult ca şi reducerea de 15%. Grija a fost de a nu pune în sarcina privatului greutatea bugetarilor.

Am încredere că vom reuşi. Eu îmi asum acest program. Voi fi un partener al Guvernului.

Vreau să mai infirm un zvon: nu se pune problema remanierilor. Avem nevoie acum de stabilitate. Marea majoritate a celor responsabili înţeleg că nu vom mai amâna reducerea cheltuielilor, nereducerea ar însemna noi împrumuturi.

Nu mă pot abţine să nu fac un comentariu faţă de cei nemulţumiţi de ce a făcut Guvernul. Le-aş aduce aminte că au lăsat România 4 luni fără Guvern.Le-aş aduce aminte că atunci când s-a dus Guvernul în Parlament soluţia a fost o moţiune de cenzură. Poate că decenţa şi solidaritatea este mai bună ca demagogia. Nu voi ezita să le arăt ceea ce sunt. Am avertizat în 2008 faţă de cele 42 de OUG care măreau salarii. Am tras semnalul de alarmă cu privire la creşterea pensiilor. Ţineţi să-mi aduceţi aminte că am promulgat legea creşterii salariilor cu 50% în educaţie, dar ea nu produce efecte.

Aşa cum v-am spus, cele două variante au fost discutate în paralel: mărirea fiscalităţii şi varianta în care ne facem curat în aparatul bugetar. Nu am convenit cu Fondul benchmarkurile. Cu certitudine vor fi introduse, astfel încât următoarea tranşă să intre în iulie pentru a da timp Guvernului să demonstreze că ia măsurile pe care le convenim.

Sindicatele au dreptate când spun că trebuie să vedem care sunt cei buni şi care cei răi. Până la sfârşitul anului, sindicatele cu şefii de instituţii să facă comisii şi să analizeze. Au timp 6 luni, pentru că toate veniturile se reduc cu 25%.

Nu e un război cu liderii sindicali, dar mulţi apar la TV vorbind de corupţie, uitând că membrii lor gestionează banii din instituţiile statului. E un apel la decenţă pe care îl fac la liderii sindicali. Măsurile vor avea un efect bun asupra sistemului privat. Nu am vorbit de reducerea niciunui salariu un privat. Tot ce am spus e legat de stat. Poate că iluştrii salariaţi din sectorul public, constatând că li s-a redus salariu cu 25%, se îndreaptă spre IMM-uri din privat."


Surse :
http://www.libertatea.ro/stire/basescu-a-anuntat-masuri-dure-dupa-discutiile-cu-fmi-286977.html
http://www.gandul.info/news/basescu-anunta-ca-scad-salariile-cu-25-si-pensiile-cu-15-ca-sa-nu-creasca-taxele-asculta-aici-comentariul-lui-cristian-tudor-popescu-6096045Astept reactiile si comentariile voastre.


Dumnezeu sa ne ajute .

2 comentarii:

Anonim spunea...

Frunza verde de dudau ,
Vine si mai bine !!!

PROilav spunea...

3 în 1. Premierul, președintele și totodată ministrul muncii, dl Băsesccu este întâiul bugetar al țării. Poate se îndreaptă dumnealui către sectorul privat, așa cum cu cinism,iresponsabilitate, nesimțire și răutate ne îndeamnă el pe noi să ne orientăm. Vrea să creeze un război între sectorul bugetar și cel privat în timp ce clanurile mafiote cărora le este aservit prosperă nestingheriți. Sindicaliștii adevărați trebuie să ia atitudine față de aceste acte de nedisimulată dictatură!

 
;