miercuri, 2 iunie 2010

AFACERI MAFIOTE

ARTICOL PRELUAT - OLTENIA PRISON - PENIFEST

Nou în infracţionalitatea economică din România: se fură de la gura pușcăriașilor. Și merită, pentru că vorbim de o fermă cu 350 de vaci, 1.600 de porci și 1.200 de hectare de teren.
Interlopii nu-s doar în pușcării, ci și la conducerea lor
Ferma pomenită mai sus este în administrarea Penitenciarului Pelendava din Craiova. Ca să poată ajunge mai ușor la niște interlopi bine conectați politic, aceasta trebuie falimentată. De scopul ăsta nobil se ocupă directorul general adjunct al ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor), fost șef al serviciului de informații al Ministerului Justiției (SIPA), Tiberiu Firinel Ungureanu.
Ajutorul lui de nădejde în chestiune este directorul penitenciarului Pelendava, Ion Craioveanu. Cei doi au o relație conspirativă încă de pe vremea cînd Firinel era șef la SIPA în Craiova, iar Craioveanu, una dintre sursele sale de încredere. Tentativele acestora de a bloca financiar ferma de la Pelendava au stîrnit atît interesul Corpului de Control din Ministerul Justiției, cît și al celui din ANP.
Un raport intern al ANP a identificat relațiile echipei Ungureanu - Craioveanu cu o serie de interlopi locali de mare calibru, cum ar fi Ilie Pușcărie și Doru Măgaru.
Prioteasa și Berceanu vor de la pîrnaie banu'
Echipa Craioveanu - Ungureanu are o legătură strînsă cu președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. De altfel, interesul lui Prioteasa pentru terenurile de la Pelendava e ceva mai vechi.
În perioada 2008 - 2009, cînd la șefia penitenciarului oltenesc se afla Emanoil Cucu, intenția de faliment era aceeași. Numai că scopul era altul: vînzarea terenului către Ford, care plănuia construcția unei mari zone industriale de-a lungul șoselei Craiova-Caracal (DN6). Conform raportului intern al ANP, grupul Ungureanu - Craioveanu - Prioteasa beneficia inclusiv de susținerea ministrului Radu Berceanu.
Doru Măgaru ar da cu paru'
Raportul intern ANP mai menționează și că Doru Măgaru ar fi cumpărat deja 50 de hectare din terenul penitenciarului Pelendava. Acest personaj local, care a trecut prin Justiție cu mai toate infracțiunile posibile săvîrșite, fără ca vreun procuror sau polițist să-l atingă, face parte din rețeaua interlopă celebră a Craiovei. Măgaru este un apropiat al penalilor Samir Sprînceană, Ilie Pușcărie și Enrico Constantinescu.
Măgaru, însă, mai este cunoscut și pentru relația bună cu PD-L: fie că a coordonat campania PD-L a primarului Antonie Solomon, fie a stat la masă cu președintele Băsescu, întîmplare care a făcut turul televiziunilor anul trecut. Pe care Băsescu Doru Măgaru l-a condus chiar cu mașina proprie, la inundațiile din 2009.
Protejatul lui Marean vrea să se facă ţăran
Un alt interesat de terenurile de la Pelendava este Florin Silvestru, patronul Magic Com Prod SRL. Acesta este fratele lui Mincu Silvestru, fost ofițer SRI, fost inspector-șef la IPJ Giurgiu și fost adjunct al șefului Poliției Capitalei.
Mincu era foarte aproape de a ajunge secretar de stat la Interne, în mandatul lui Dragnea, la presiunile lui Marian Vanghelie. Mutarea nu s-a mai făcut, însă, după un scandal de presă care a scos la iveală reputația lui Mincu de protector al lumii interlope și apropiat al clanului Cămătarilor.
Adjunctul penitenciarelor, sabotor economic al fermei
Sabotajul fermei de la Pelendava se manifestă, preponderent, economic. În ianuarie 2010, Firinel Ungureanu a tirmis o adresă unităţilor penitenciare prin care le cerea să nu mai cumpere direct de la ferma de la Pelendava, ci să facă licitaţie pentru produse alimentare.
În martie, Ungureanu le-a cerut fermierilor de la Pelendava să producă numai pentru consum propriu, adică doar 4% din producţia obișnuită. Aceste măsuri au fost dublate de o serie de achiziţii complet inutile de utilaje agricole. Toate acestea au închis, practic, ferma.
Roxana Jipa, Kamikaze, nr. 12/02.06.2010

0 comentarii:

 
;