marți, 5 octombrie 2010

EVZ - Poliţiştii datornici, păsuiţi de bănci printr-un ordin al MAI


Şefii inspectoratelor judeţene de poliţie sunt obligaţi, prin ordin al ministrului Traian Igaş, să meargă să negocieze cu reprezentanţii instituţiilor bancare reeşalonarea ori refinanţarea creditelor subalternilor.

Liderii sindicali susţin că aceasta a fost una dintre revendicările poliţiştilor care au protestat în Capitală pe 24 septembrie.

"În acest sens, şefii inspectoratelor judeţene de poliţie vor lua legătura cu reprezentanţii filialelor bancare, pentru a identifica soluţii referitoare la reevaluarea costurilor totale ale creditelor, amânarea sau reducerea frecvenţei plăţilor (rate şi dobânzi aferente creditului), ori reeşalonarea sau refinanţarea creditelor în raport cu veniturile actuale ale poliţiştilor şi în concordanţă cu reglementările interne ale băncilor", au explicat aceştia pentru evz.ro.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a declarat că şefii a două inspectorate judeţene de poliţie au dus deja tratative cu băncile pentru reeşalonarea creditelor poliţiştilor. "Doi şefi au găsit soluţii pentru a le uşura poliţiştilor posibilitatea de a plăti datoriile la bancă. Deci, există o posibilitate legală. Am cerut ca şi ceilalţi şefi de inspectorate să încerce măcar să facă acelaşi lucru pentru subalternii lor", a explicat chestorul Tobă.

Şefii Poliţiei Capitalei urmează să-i contacteze, în zilele următoare, pe reprezentanţii băncilor pentru a le cere renegocierea contractelor cu subalternii lor.

Bancherii au fost luaţi prin surprindere de decizia conducerii MAI. "N-am cunoştinţă despre vreo solicitare de acest gen însă este greu de imaginat o soluţie globală, este imposibil. Trebuie luat fiecare caz în parte în funcţie de tipul de împrumut, de solvabilitatea clientului chiar dacă are uniformă sau nu. Sistemul bancar are în vedere analiza fiecărui client în parte. Fiecare sucursală va analiza o eventuală cerere pe baza factorului de risc", a precizat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvânt al BCR.

0 comentarii:

 
;