miercuri, 8 decembrie 2010

FMImania


Daca existau romani care credeau pana acum, ca acest fond monetar international nu ar fi stapanul Romaniei, azi ne-a fost confirmat oficial santajul cu iz de troc, avand miza viitorul a 4 milioane de oameni, facut de FMI cu Traian Basescu.

Aplicarea la creditele în derulare este contrară acordului cu FMI

Desi a negat in repetate randuri ca modificarea Ordonantei 50 este o conditie impusa de FMI, presedintele Traian Basescu le-a trimis la inceputul saptamanii presedintilor celor doua camere o scrisoare in care recunoaste ca Fondul a impus pana la urma o astfel de conditie.

Asa ca parlamentarii PDL au depus marti un amendament prin care ordonanta nu se mai aplica creditelor aflate in derulare.

Mai mult , amendamentul depus de PDL ii afecteaza si pe clientii care au apucat sa semneze actele aditionale. Bancile vor avea dreptul sa revina, daca vor, la vechile contracte fara acordul lor.

Ce prevede Ordonanta 50 in momentul de fata

Actul normativ se aplica atat contractelor noi, cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora. Prevederile principale sunt:

• comision de rambursare anticipata de maxim 1% pentru credite cu dobanda fixa;

• nu se percepe comision de rambursare anticipata la credite cu dobanda variabila;

• se desfiinteaza: comisionul de administrare credit, comisionul de penalizare pentru intarzierea la plata, comisionul de rambursare anticipata daca dobanda e fixa, comisionul unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor;

• creditorul are dreptul sa perceapa doar comision de analiza dosar (numai in cazul in care accepta creditarea) si comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situatiile in care este prevazuta asigurare - excluse contractele de descoperit de cont, creditul de consum s.a.m.d.)

• dobanda variabila se calculeaza in mod transparent, iar formula de calcul trebuie sa aiba ca referinta ROBOR/LIBOR/EURIBOR/dobanda de referinta BNR;

• marja fixa nu poate fi modificata de creditor pe durata contractului decat in favoarea consumatorului;

• creditorul trebuie sa prezinte consumatorului contractul de credit cu cel putin 15 zile inainte de semnare;

• clientul are dreptul de a renunta neconditionat, fara justificari, fara a invoca motive, in termen de 14 zile de la semnare, la un contract de credit.

0 comentarii:

 
;