marți, 26 ianuarie 2016

Ultrajul – o problema cotidiana in sistemul penitenciar


 Articol scris de Florin Schiopu, preluat de pe http://www.fsanp.ro/2016/01/ultrajul-o-problema-cotidiana-in-sistemul-penitenciar/comment-page-1/#comment-26566

Doamnei Raluca Alexandra PRUNĂ
Ministrul Justiţiei

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor vă solicită sprijin pentru rezolvarea situației create prin creșterea numărului de fapte de ultraj comise împotriva funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare în timpul și ca urmare a activității profesionale.

Astfel, dacă ne raportăm la anul 2013 au fost un număr de 31 de agresiuni comise împotriva personalului. În anul 2015, în unitățile penitenciare s-au înregistrat un număr de două ori și jumătate mai mare, respectiv 78 de asemenea fapte, comise împotriva lucrătorilor din penitenciare, sens în care exemplificăm cu cele 6 cazuri de incendiere si vandalizare  bunuri (4 îndreptate împotriva unui ofiter, 1 împotriva directorului adjunct si 1 împotriva unui agent) ce privesc salariați ai Penitenciarului Bârcea Mare.

Începutul anului 2016 nu a fost nici el lipsit de astfel de acțiuni, in sensul că la Penitenciarul Tulcea, în data de 18.01.2016,la cabinetul medical al unităţii, un deținut clasificat în regim de maximă siguranţă, a simulat o criză de epilepsie, iar pe fondul unei stări de nervozitate a lovit-o cu pumnul în zona temporală dreapta pe asistenta de serviciu. La Penitenciarul Focșani, în data de 19.01.2016, în timp ce era însoţit spre cabinetul medical al unităţii, un deținut a devenit agitat şi agresiv verbal, încercând să lovească cu o cutie din lemn plină cu nisip pe agentul supraveghetor. La Penitenciarul Baia-Mare, în data de 12.01.2016, un funcționar public cu statut special, în timp ce se afla cu soția în incinta unui centru comercial din municipiul Baia Mare, a fost abordat de către un fost deținut,care l-a prins de haină și l-a amenințat cu acte de violență. Agentul se afla în concediul de odihnă la data producerii incidentului. Acestea sunt o parte din actiunile detinutilor împotriva personalului întâmplate în anul 2016.

Din analiza datelor statistice a rezultat faptul ca actiunile de ultraj au avut loc atât în timpul activității profesionale cât și în afara serviciului, toate fiind ca urmare a activității profesionale.
Analizând din punct de vedere al fermității aplicării masurilor coercitive legale, spre deosebire de cele administrativ-disciplinare de la nivelul penitenciarelor, am constatat ca numai în foarte puține cazuri a început urmărirea penală împotriva autorilor infracțiunilor, ceea ce demonstrează clar lacunele legislative dar și prevederile care lasă loc de interpretare.

Având în vedere faptul că, în urma infracțiunilor de ultraj lucrătorii de penitenciar, și, în multe cazuri chiar familiile acestora au avut de suferit, vă rugăm să analizați inițierea unei propuneri legislative de înăsprire a pedepselor aplicate persoanelor care comit asemenea fapte, prin introducerea funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare în cuprinsul alin. 4 al articolului 257 din Codul penal – ultrajul.

http://www.fsanp.ro/2016/01/ultrajul-o-problema-cotidiana-in-sistemul-penitenciar/comment-page-1/#comment-26566

0 comentarii:

 
;